Voor de Zorgverlener

Nieuw Cranial Repair product op Nederlandse markt

Joymed staat als Nederlands distributeur bekend om het aanbieden en ondersteunen van innovatieve producten. Doordat Joymed de markt goed in de gaten houdt en hierop probeert in te spelen is er sinds kort gekozen voor het Cranial Repair product van OssDsign. Dit patiënt specifieke implantaat wordt vervaardigd voor de reconstructie van craniale defecten. OssDsign Cranial is nu beschikbaar voor de Nederlandse markt via Joymed.

In de Nederlandse publicatie van Jonkergouw (2 centra retrospectieve cohort studie van 40 PEEK implantaties) door het Elizabeth ziekenhuis en het AMC, worden de uitkomsten van patiënt-specifieke cranioplastieken met PEEK implantaten besproken. Hierbij werd gekeken naar patiënt- en operatieve karakteristieken en risicofactoren. De conclusie van het onderzoek geeft aan dat de overall complication rate na PEEK cranioplastiek hoog blijft.

Uitdagingen in de cranioplastie zijn dan ook resorptie wat een veelvoorkomend probleem is bij gebruik van autoloog bot en daarnaast huidverdunning, wondformatie en infectie wat vaak optreedt bij gebruik van allo-plastic en titanium implantaten.

Dat wetende ligt de focus bij OssDsign binnen de cranio-maxillo-facial surgery op “coupled bone formation” door het gebruik van bio-actief keramisch materiaal, een betere genezing van het zachte weefsel en het minimaliseren van infectierisico’s.

Het materiaal dat OssDsign gebruikt bij het vervaardigen van het CMF implantaat is van bio-meachanische keramische aard. Het titanium skelet van het implantaat zorgt voor stabiliteit en bescherming en is aan beide kanten bedekt met het bio-mechanische materiaal voor betere acceptatie van het menselijk lichaam. Zodra het implantaat in aanraking komt met bloed of bot wordt het bio-actief en osteo-inductief vanwege het juiste calcium-fosfaat gehalte.

Het implantaat is slechts 6mm dik en kan, in geval van moeilijke hoekjes, eventueel tot 4mm worden geminimaliseerd. De fixatie-armen met een dikte van 0,4mm zorgen ervoor dat het implantaat op juiste wijze kan worden gefixeerd. Voor de fixatie worden schroeven van Medicon of Synthes geadviseerd (niet inbegrepen). Bij elk implantaat wordt wél een bone cutting guide geleverd (plastic replica van het op maat gemaakte implantaat) om te passen.
Vanwege de esthetiek wordt het implantaat op basis van een CT scan met behulp van Computer-aided design (CAD) vervaardigd. Het mozaïek tegeldesign van het implantaat bevordert de ingroei van weefsel en is eventueel bij te schaven met een chirurgisch mes.

Patiënten met een implantaat van OssDsign kunnen onder condities een MRI of bestraling ondergaan (zie MRI limitations OssDsign op onze website).

Inmiddels zijn er al meer dan 200 patiënten behandeld met OssDsign implantaten in ondermeer Duitsland, Engeland en Zweden. Op dit moment richt OssDsign zich niet op kinderen. Wel worden de voors- en tegens besproken met pediatrische neurochirurgen.

Sinds 2010 is het op maat gemaakte device approved onder Annex 8 van de Medical Devices Directive (MDD). En inmiddels is ook de FDA approval behaald in het eerste kwartaal van 2017.

Mocht u interesse hebben in het gebruik van het CMF implantaat van OssDsign dan staan wij voor u klaar voor een persoonlijk gesprek. Meer informatie kunt u vinden op onze website via http://www.joymed.nl/zorgverlener/producten-diensten/ en kies voor OssDsign Cranial Repair.

Met vriendelijke groet,

Bert Tijsma, directeur Joymed B.V.

Vorige pagina